O παρακάτω τρόπος παρασκευής καφέ φίλτρου και η συνταγή του, δεν έχουν δογματικό σκοπό. Απλώς θέλω να μοιραστώ μαζί σας την αγαπημένη μου συνταγή στο Chemex, που 9 στις 10 φορές βγάζει το ίδιο αποτέλεσμα, με καφέδες από διαφορετικούς roasters (αρκεί να έχει αλεστεί σωστά ο καφές).
Ξεκινάμε υπολογίζoντας το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε σε σχέση με το καφέ.
Αν και ο γενικός κανόνας είναι 60 gr αλεσμένου καφέ ανά 1 lt νερό, εγώ προσωπικά όταν κάνω καφέ φίλτρου στο Chemex χρησιμοποιώ 22,3 gr αλεσμένου καφέ μαζί με 380 gr ζεστού νερού θερμοκρασίας 93 Celsius.
Αρχικά, τοποθετείστε το χάρτινο κωνικό φίλτρο του Chemex σε αυτό και ξεπλύνετε το πολύ καλά με αρκετό νερό ίδιας θερμοκρασίας με αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για τη παρασκευή του καφέ σας, μιας και έτσι θα απομακρύνετε τη γεύση του χαρτιού που επηρρεάζει το τελικό γευστικό αποτέλεσμα στη κούπα σας.
Στη συνέχεια, πετάξτε το νερό αυτό, βάλτε στο βρεγμένο πλέον χάρτινο φίλτρο τον αλεσμένο καφέ και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα (αν έχετε την ACAIA εκμεταλλευτείτε την):
- Ρίχτε μια μικρή ποσότητα νερού, περίπου 30 gr, ίσα ίσα για να διαβραχεί ο καφές σας σε όλη του την επιφάνεια και να γίνει το λεγόμενο pre-infusion (περιμένετε περίπου 45 δευτερόλεπτα).
- Αρχίστε το πρώτο στάδιο της εκχύλισης σας, ρίχνωντας σταθερά και με αργή ροή, 150 gr νερού (περιμένετε περίπου 40 δευτερόλεπτα).
- Συνεχίστε το δεύτερο στάδιο της εκχύλισης σας, ρίχνωντας σταθερά και με αργή ροή, 120 gr νερού (περιμένετε περίπου 40 δευτερόλεπτα).
- Τελειώστε την εκχύλιση σας, ρίχνωντας σταθερά και με αργή ροή, τα τελευταία 80 gr νερού (λογικά θα χρειαστούν περίπου 60 δευτερόλεπτα να περάσει και η τελευταία σταγόνα του νερού μέσα από το καφέ και να καταλήξει στο Chemex).
Σαν χρόνο εκχύλισης προσπαθήστε να πετύχετε τα 4 λεπτά περίπου (συν/πλην 10 δευτερόλεπτα) και το αποτέλεσμα μέσα στη κούπα σας, θα σας ικανοποιήσει.
Ο στόχος όσων θα μετρήσουν TDS στο τέλος, είναι το 1.31% με Εxtraction yield στο 20.19%.
Περιμένω τα σχόλια σας, για το αν λειτουργεί ή δεν λειτουργεί, η συγεκριμένη συνταγή και μέθοδος παρασκευής στο Chemex.
Tάσο καλησπέρα. Πολύ ωραίο άρθρο. Εγώ το υπολογίζω πρός το παραγόμενο βάρος.
π.χ.
# για 100 ml καφέ φίλτρου – 6 gr αλεσμένου καφέ
# για 250 ml καφέ φίλτρου – 15 gr αλεσμένου καφέ
# για 300 ml καφέ φίλτρου – 18 gr αλεσμένου καφέ
# για 400 ml καφέ φίλτρου – 25 gr αλεσμένου καφέ
Επίσης, θα ήθελα να συμπληρώσω για το «pre-infusion» ότι διπλασιάζω το βάρος του αλεσμένου καφέ.
Δηλαδή, για 15 gr αλεσμένου καφέ, βάζω 30 ml νερού.