Φυσικά και δεν μιλάμε για “surfing”.
Mιλάμε για καφέ και ότι έχει να κάνει με την κατανάλωση και εξέλιξη αυτού ως ρόφημα, τα τελευταία χρόνια.
Το “Τρίτο Κύμα¨έχει να κάνει με το γεγονός πως ο καφές, μας μιλάει από μόνος του!
1st Wave: Το “Πρώτο Κύμα” (the ‘First Wave’ of coffee) είχε να κάνει με την κατανάλωση και απογειώθηκε όταν ο Στιγμιαίος καφές έγινε διάσημος στους καταναλωτές. Είχε να κάνει καθαρά με αυτό που μας έδινε ο καφές: τη καφείνη.
2nd Wave: Το “Δεύτερο Κύμα¨ (the ‘Second Wave’ of coffee) ήρθε με τη παγκοσμιοποίηση μεγάλων αλυσίδων καφέ και την ανάπτυξη τους με τη μέθοδο του franchise, προσπαθώντας να κυριαρχήσουν στην αγορά. Πλέον ο καφές είχε να κάνει με νούμερα πωλήσεων, ανάπτυξη και κέρδη που έβαλαν την Robusta σε κάθε χαρμάνι espresso (πιο πριν την χρησιμοποιούσαν κυρίως στο Στιγμιαίο) και έτσι, ο καφές για να μπορεί να καταναλωθεί έπρεπε να προσθέσουμε πολύ ζάχαρη, γάλα, σιρόπια με γεύσεις, σαντιγί και κάθε είδους γλυκαντική γαρνιτούρα.
3rd Wave: Το “Τρίτο Κύμα” (the ‘Third Wave’ of coffee) έχει να κάνει με το γεγονός πως μια μικρή ομάδα ανθρώπων, έχει τη τρέλα, να πάει το καφέ σε ένα νέο και άλλο γευστικό επίπεδο, απόλαυσης και εκτίμησης. Οι εκφραστές του “Τρίτου κύματος” (the ‘Third Wavers’) εκτιμούν κάθε καφέ για αυτό που πραγματικά είναι και κάνουν τα απαιτούμενα βήματα στη διαδικασία παραγωγής προκειμένου να τονίσουν το φοβερό και μοναδικό χαρακτήρα κάθε καφέ, γνωρίζοντας κάθε διαδικασία από τη φάρμα του παραγωγού έως το φλιτζάνι του καταναλωτή, πως είναι εξίσου σημαντικό στη ποιότητα του καφέ.
Υπάρχουν πλέον πολλοί χώροι και άνθρωποι που καβουρδίζουν καφέ και αυτό δείχνει την ευχάριστη «εξέλιξη» του καφέ στην Ελλάδα. Δεν σημαίνει όμως αυτό πως όποιος καβουρδίζει καφέ γίνετε αυτόματα και ο απόλυτος εκφραστής του Τρίτου Κύματος. Θα πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές και εμείς να τους κρίνουμε με βάση αυτές.
Συνήθως, ‘Third Wave’ καβουρδιστές:
# Καβουρδίζουν τον καφέ τους on-site σε μικρές ποσότητες, για να είναι πάντα φρέσκος.
# Καβουρδίζουν πιο light το καφέ, προκειμένου οι πραγματικές γεύσεις του να αναδειχθούν και να καταλήξουν στο φλιτζάνι του καταναλωτή.
# Χρησιμοποιούν αρκετούς ‘Υψηλής ποιότητας’ πράσινουν κόκκους και πολύ περισσότερο ‘Specialty’ και ‘Micro Lot’ καφέδες χτίζοντας σχέσεις με τους παραγωγούς των καφέδων αυτών
# Παροτρύνουν τους πελάτες τους να προσεγγίσουν το καφέ τους ως ‘Γευστική Εμπειρία’ και να το δοκιμάσουν με διάφορες μεθόδους παρασκευής όπως syphon, dripper, aeropress, chemex, cold brew και φυσικά χωρίς τη συνοδεία ζάχαρης!
Στην Ελλάδα, οι καβουρδιστές Τρίτου Κύματος είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού επειδή οι ίδιοι είναι αυστηροί με το προιόν που παράγουν. Και τα cafe Τρίτου Κύματος επίσης είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, για να μην πω λιγότερα και φανώ «υπερβολικός». Οπότε, ανακαλύψτε τα..