Παγωμένος καφές Φίλτρου

Επιστρέφω στις αναρτήσεις μετά από σχεδόν ένα χρόνο! Ο λόγος είναι καθαρά για να μοιραστώ μαζί σας, κάτι το οποίο θεωρώ πως θα έπρεπε να έχει κάθε café στην Ελλάδα: Παγωμένο καφέ Φίλτρου ή αλλιώς Cold Drip.

Chemex

Κάποιοι, νομίζουν πως το να βάζεις το καφέ φίλτρου στο ψυγείο είναι αρκετό. Κάποιοι άλλοι, χρησιμοποιούνε στιγμιαίο καφέ φίλτρου και τον πουλάνε για παγωμένο φίλτρου. Εμείς, όμως ακολουθούμε ακριβώς την ίδια συνταγή (αναλογία καφέ-νερού) και διαδικασία παρασκευής του καφέ φίλτρου στην ζεστή εκδοχή του και απλά κάνουμε αντικατάσταση τη μισή ποσότητα νερού, με πάγο, επάνω στον οποίο γίνετε απευθείας η εκχύλιση του καφέ και παγώνει ακαριαία!

Αυτό είναι πολύ σημαντικό και έχει να κάνει με την Διαλυτότητα και την Μεταβλητότητα.

Διαλυτότητα, είναι η ικανότητα των ουσιών που διαλύονται στο νερό. Στην περιπτωσή μας, ο καφές έχει συστατικά τα οποία και παρασύρει το ζεστό νερό στο περασμά του, δημιουργώντας το ποτό που ονομάζουμε καφέ Φίλτρου.

Γιατί ζεστό νερό; Ο κανόνας λέει πως οι ουσίες είναι γενικά πιο διαλυτές στις υψηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερο διαλυτές στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να διαλυθεί η ζάχαρη πολύ αργά στο κρύο νερό και πάρα πολύ γρήγορα στο ζεστό νερό.

Μεταβλητότητα, είναι η δυνατότητα των ουσιών να μετατραπούν σε ατμό, και να μεταφερθούν μέσω του αέρα. Η μεταβλητότητα αυξάνεται με τη θερμοκρασία, γι ‘αυτό και ο ζεστός καφές Φίλτρου είναι τόσο αρωματικός. Το πρόβλημα είναι πως όταν μυρίζουμε το ζεστό καφέ, χάνει σχεδόν αμέσως τις αρωματικές ενώσεις του στον αέρα. Με το πάγωμα του καφέ όμως γρήγορα, μειώνετε αυτή η αστάθειά δραματικά.

Όλη αυτή η διαδικασία παγώματος του καφέ, κλειδώνει αποτελεσματικά τις αρωματικές ουσίες του καφέ και τις απελευθερώνει πάλι όταν ο καφές θερμαίνεται ξανά (δηλαδή μέσα στο στόμα μας).

Dripper

H επιστήμη λοιπόν μας λέει, ότι για να αναδείξουμε εντελώς τη γεύση του καφέ, θα πρέπει να τον παρασκευάσουμε ζεστό και για να προστατεύσουμε αυτή τη γεύση και να αποτρέψουμε να αλλοιωθεί, να τον δροσίσουμε-παγώσουμε ΑΜΕΣΩΣ!

Καλό καλοκαίρι…

Advertisement

One thought on “Παγωμένος καφές Φίλτρου

  1. Θα ήθελα να μου συγχωρεθεί η άγνοια, αλλά πραγματικά το λέω, πρώτη φορά ακούω για τον παγωμένο καφέ φίλτρου…Η αλήθεια είναι πως μου είχε περάσει από το μυαλό και μια τέτοια εκδοχή του αγαπημένου μου καφέ, αλλά δε φαντάστηκα πως όχι μόνο παρασκευάζεται και με την παγωμένη του μορφή, αλλά και ότι πωλείται ήδη σε καφέ…(πού ζω…;)

    Όπως προανέφερα, ο φίλτρου είναι ο αγαπημένος μου, χειμώνα-καλοκαίρι- μάλιστα έχω και μια θεωρία σύμφωνα με την οποία, ο φίλτρου είναι ο σύζυγος, η μόνιμη δηλαδή αγάπη, ο καπουτσίνο είναι ο αιώνιος εραστής και ο εσπρέσσο, το έκτακτο ΄΄ξενοκοίταγμα΄΄…

    Υ.Γ. Πάντως, δεν μπορώ να πιστέψω πως ο παγωμένος φίλτρου είναι ωραίος…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s