Moka

Μια ακόμη μέθοδος παρασκευή καφέ είναι η Μoka, η οποία είναι πρόγονος του Espresso και κατάγεται από την Ιταλία.

File:Moka2.jpg

Η άλεση του καφέ της, είναι στο ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της άλεσης του καφέ φίλτρου και της άλεσης του espresso. Σερβίρεται σε φλιτζάνι ή σε κούπα, σαν τον espresso αλλά έχει το σώμα και την οντότητα του καφέ φίλτρου. Και αυτό, λόγω της χαμηλής πίεσης που ασκείτε κατά την εκχύλιση του καφέ (36psi =2.5 bar). Μπορεί πολύ εύκολα να φτιάξει κάποιος αυτό τον καφέ στο σπίτι του όσο και στο μαγαζί του, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

α Στάδιο Προετοιμασίας

Για να φτιάξετε καφέ με τη Moka θα πρέπει να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία:

Πρώτα βάζετε κρύο νερό, στην βάση του Moka pod, μέχρι την χαρακτηριστική ενδεικτική γραμμή που έχει εσωτερικά χαραγμένη.

Στην συνέχεια βιδώνετε το μεταλλικό φίλτρο και προσθέτετε τον καφέ σας, πάλι μέχρι την ενδεικτική γραμμή, χωρίς να τον συμπιέζετε όμως.

File:Coffee f3327912.jpg

Tελευταίο, βιδώνετε το επάνω μέρος της συσκευής και την τοποθετείτε σε μια εστία με μέτρια φωτιά. Έχουμε λοιπόν σταδιακή ανάπτυξη της θερμότητας του νερού στο εσωτερικό του Moka pod με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πίεσης μέσα σε αυτό, λόγω του παγιδευμένου αέρα ο οποίος δεν βρίσκει διέξοδο.

β Στάδιο Προετοιμασίας

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, το νερό προωθείται μέσο μιας και μοναδικής εξόδου, η οποία περνάει διαμέσου του καφέ παρασύροντας τα γευστικά συστατικά του και μεταφέροντας τα στον θάλαμο σερβιρίσματος του Moka pod.

File:Moka crema1.JPG

Έτσι, μετά από 3 έως 5 λεπτά περίπου, ο καφές από τη Moka είναι έτοιμος.

Στο παρακάτω χιουμεριστικό video μπορείτε να δείτε τον τρόπο παρασκευής καφέ με τη Moka:

3 thoughts on “Moka

  1. δεν πρέπει να λέγεσαι espresso fan αν δεν έχεις δοκιμάσει moka espresso. Κι εγώ δεν ξέρω πόσες moka έχω κάψει/λιώσει/χαλάσει…

    Ι.

  2. Τάσο επειδή δεν έχει τύχει να χρησιμοποιήσω, και επειδή ένας φίλος ρωτάει, μήπως ξέρεις πόσα πρέπει να είναι τα γραμμάρια;

    Επίσης πόσο μεγάλο ρόλο παίζει εδώ το άν ο καφές είναι φρέσκος ( για τα γραμμάρια )

    Υπάρχουν πολλά μεγέθη Μοκα;

    Ευχαριστώ πολύ Θανάσης Νικόλης

  3. Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη οπότε και τα γραμμάρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ποικίλουν. Πάνω κάτω βέβαια, ισχύουν οι ίδιες αρχές στην άλεση όπως και στον espresso και επηρρεάζεται η γεύση του τελικού ροφήματος από αυτήν!

    Δηλαδή, θέλει πειραματισμό και τέχνη as well … Λες, να κάνουμε κανένα πειραματάκι μαζί με το φίλο σου, όπως είχαμε κάνει και με το Aeropress ?!?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s