Διατηρησιμότητα καφέ

Όλες οι συσκευασίες καφέ, είτε μιλάμε για καβουρδισμένους κόκκους ή για αλεσμένο καφέ, αφού ανοιχτούν θα πρέπει να καταναλωθεί το περιεχόμενό τους, εντός 2 ημερών και κατά τη διάρκεια αυτή, θα πρέπει ο καφές να φυλάσσεται εντός αεροστεγή δοχείου, μακρυά από υγρασία (π.χ. ψυγείο), σε ιδανική θερμοκρασία (20 – 25 βαθμούς Κελσίου) και σε χώρο που δεν έχει έντονες μυρωδιές που θα μπορούσαν να τον επηρεάσουν (π.χ. μπαχαρικά).

coffee.jpg

Εάν θέλετε, μπορείτε να τσεκάρετε όλοι, τις συσκευασίες του καφέ φίλτρου που έχετε στο μαγαζί ή στο σπίτι σας και θα δείτε να αναγράφεται επάνω σε αυτές το εξής: Αφού ανοιχτεί η συσκευασία, αποθηκεύστε τον καφέ στο ψυγείο!

Αυτό είναι λάθος, διότι στο ψυγείο έχει υγρασία, η οποία επηρεάζει τον καφέ και όταν τον βγάζουμε από το ψυγείο, λόγω της διαφορετικής υγρασίας με το περιβάλλον, έχουμε εξάτμιση άρα και απώλεια όλων των αρωμάτων και της γεύσης που θα θέλαμε να βρούμε μέσα στην κούπα με τον καφέ μας! Οπότε, προσέχουμε, για να έχουμε..

4 thoughts on “Διατηρησιμότητα καφέ

  1. Πολυ σωστες οι παρατητηρησεις σου ! Θα θελα την αποψη σου για τους κοκους του καφε σε σχεση με τον αλεσμενο . Και στις δυο περιπτωσεις η καταναλωση πρεπει να γινετε εντος δυο ημερων ,αφου ανοιχθει η συσκευασία ? Η μηπως οι κοκκοι αντεχουν λιγο περισσοτερο ?

  2. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Μια ερώτηση μόνο. Εγώ παίρνω σακουλάκι με κόκκους και τους αλέθω μόνος μου. Είναι κομματάκι δύσκολο να καταναλώσω 250γρ καφέ σε εσπρέσσο μόνος μου μέσα σε δυο μέρες!
    Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση?

  3. @ Κωνσταντίνος: Ο αλεσμένος καφές, έχει διατηρησιμότητα από τη στιγμή που τον αλέθουμε, 2 ώρες. Πράγμα που πάει να πει πως μετά από αυτό το χρονικό διάστημα κάθε λεπτό που περνάει ο καφές μας θα χάνει σε ποιότητα! Άρα, ναι οι κόκκοι αντέχουν περισσότερο μιας και παραμένουν εγκλωβισμένα τα αρώματα του καφέ.

    @ Κωστής: Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να πάρεις κάποια ειδικά δοχεία που κλείνουν αεροστεγός και έχουν ειδική βαλβίδα όπου μπορείς να απομακρύνεις τον αέρα από μέσα τους και με αυτό το τρόπο να κερδίσεις 2-3 περίπου επιπλέον ημέρες ζωής για τους κόκκους σου! Ε, 250 γραμμάρια καφέ, πιστεύω τα καταναλώνεις σε 5 μέρες. 😉

    • Ευχαριστώ πολυ για την ανταπόκριση σου !!

      Εχω θα θελα να τονισω και το κομματι με την φυλαξη του καφε , γιατι αυτο που αναφερεις για τα μπαχαρικα ειναι ενα λαθος που το κανει ο περισσοτερος κοσμος και εχει σαν αποτελεσμα ο καφες οχι μονο να χανει τα αρωματα του αλλα να προσλαμβανει και τα αρωματα απο τα υλικα που τον επηρεαζουν.
      Επσης η καφετερια ,ειδικα αυτες που εχουν ενσωματωμενο μυλο αρα και ενδεχομενως και αποθηκευμενη καποια ποσοτητα καφε οπως και ο ανεξαρτητος μυλος , καλο θα ηταν να μην πολυ κοντα στην ηλεκτρικη κουζινα γιατι οι ατμοι απο το μαγειρεμα επηρεαζουν αρκετα την ποιοτητα του καφε.
      Το ιδιο ισχυει και για το ντουλαπι που ειναι ο απορροφητηρας και συνηθως αποθηκευουμε τις μικρες συσκευασιες ή τα σακουλακια που δεν πιανουν πολυ χωρο,οπως του καφε .

      Σας καλημεριζω και παω να πιω ενα καφεδακι γιατι το επιβαλλει η ωρα και κυριως για να μην αλλοιωθουν οι κοκκοι…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s