Πατητήρι

Tamper = Πατητήρι

Το εργαλείο που χρησιμοποιεί ο barista, για να πατήσει με κάθετο βάρος που ξεκινάει από τον ώμο του, τον καφέ μέσα στο porta filter, προκειμένου να πραγματοποιήσει εκχύλιση espresso, της τάξεως των 25 έως 35 ml, σε χρόνο 20 με 30 δευτερόλεπτα.

WBC Limited Edition Tamper

Το πλαστικό tamper που έχουν οι περισσότεροι μύλοι ενσωματωμένο επάνω τους και το χρησιμοποιούν αρκετοί barista είναι λάθος , διότι μένει μεγάλη επιφάνεια του καφέ απάτητη, άρα έχουμε λάθος κατανομή του νερού και μη σωστή εκχύλιση όλων των γευστικών συστατικών του καφέ.

Για αυτό πρέπει απλά να το βγάλετε και να το πετάξετε στα σκουπίδια. Δεν πρέπει να το κρατήσετε, ούτε καν σαν σουβενίρ! Ένας επαγγελματίας barista πρέπει να έχει το δικό του tamper, το οποίο θα έχει τις διαστάσεις του φίλτρου της μηχανής που πρόκειτε να δουλέψει.

Κάθε μηχανή έχει και το αντίστοιχο σε διαστάσεις tamper που πρέπει να χρησιμοποιούμε. Σας παραθέτω τον παρακάτω οδηγό και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμος:

58mm: La Marzocco, some La Cimbali, Wega, Caramali, Rancilio, ECM, Gaggia, Isomac, Synesso.

57mm: older La Marzocco, some La Cimbali.

55mm: San Marco.

53mm: Saeco.

51mm: some La Pavoni, Delonghi, Sunbeam, Breville.

49mm: some La Pavoni.

Κατασκευαστικά & Λειτουργικά

Η χειρολαβή ενός tamper μπορεί να είναι από αλουμίνιο ή από ξύλο. Το ύψος της μπορεί να είναι κοντό ή ψηλό και το σχήμα του επάνω μέρους της, στρογγυλό ή φλάτ. Το χρώμα της είναι καθαρά στο γούστο και την επιθυμία κάθε barista.

Η βάση πρέπει να είναι στην ίδια διάσταση με το porta filter της μηχανής που δουλεύουμε και το υλικό της βάσης μπορεί να είναι από αλουμίνιο, ατσάλι, μπρούτζο ή χαλκό.

Το πιο σημαντικό στοιχείο στην επιλογή της βάσης του tamper, είναι το είδος της. Αναλόγος λοιπόν του στρωσίματος και του κοψίματος του καφέ από κάθε barista αλλά και αναλόγος του βάθους των φίλτρων των porta filter, μπορούμε να επιλέξουμε την επίπεδη βάση ή μια από την Euro curve, με κοιλότητα 3.355mm ή την American curve, με κοιλότητα 1.661mm.

Base Shape

Το Euro Curve ανακαλύφθηκε γύρω στο 2000 από τον Alexander von der Lippe που ζήτησε από τον Reg Barber να του φτιάξει ένα tamper με καμπύλη. Όπως, θα καταλάβατε, δεν είναι καθόλου εύκολη η επιλογή ενός tamper και για αυτό οι επαγγελματίες barista, έχουν πολλά και διαφορετικά tamper.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s